Kitap Fuarı İçin İmza Günü Görevlisi Başvurusu
Fuar

Kitap Fuarı İçin İmza Günü Görevlisi Başvurusu

Kitap fuarında yayınevi standının önünde okurları karşılayacak, imza sırasını akıtacak ve okuma saatine ses verecek ekip arkadaşları arıyoruz.

Aranan roller

  • Sıra düzenleyici19-35 yaş, sakin ve nazik
  • Stand görevlisi18-30 yaş, kitap ilgisi
  • Okuma saati sunucusu22-40 yaş, sesi etkili
  • 19 ile 35 yaş arası, kalabalıkta sakin kalabilen ve nazik adaylar
  • 18 ile 30 yaş arası, kitaplarla arası iyi stand görevlisi adayları
  • 22 ile 40 yaş arası, sesi etkili ve topluluk önünde rahat okuyanlar
Hemen Başvur

Bir yazarın önünde yüz kişilik bir sıra düşün. Herkesin elinde bir kitap var, kiminin yanında çocuğu, kimi sabahtan beri bekliyor. O sıranın telaşsız akması ve yazarın her okura birkaç dakika ayırabilmesi stand ekibinin işi. Bu ilan, kitap fuarlarında yayınevi standlarında çalışacak ekip için açıldı. İmza günü görevlisi başvurusu kapsamında üç farklı rol için kayıt topluyoruz.

İş, sıradan bir tanıtım etkinliğinden çok daha samimi. Karşına gelen insanlar bir ürün almaya değil, sevdikleri bir yazarla tanışmaya geliyor. Bu yüzden aradığımız şey kusursuz bir sunum değil. Okurla aynı dili konuşabilen, sakin ve güler yüzlü insanlar arıyoruz.

Hangi roller için kayıt alıyoruz?

Sıra düzenleyici

19 ile 35 yaş arası, sakin ve nazik adaylar arıyoruz. Sıra düzenleyici imza masasının hemen önünde durur. Sırayı oluşturur, bekleyenlere tahmini süreyi söyler ve kitapları imzaya hazır açtırır. Yazarın ismi doğru yazabilmesi için okurdan adını küçük bir kâğıda not etmesini ister. Sıra uzadığında bant ya da direklerle alanı düzenler, koridoru tıkamadan fuarın diğer ziyaretçilerine yol bırakır. En çok işine yarayacak özellik şu: bir saattir bekleyen birine bile tatlı dille 'son on kişi kaldı' diyebilmek.

Stand görevlisi

Bu rol 18 ile 30 yaş arası, kitaplarla arası iyi olan adaylara açık. Stand görevlisi gelen ziyaretçiyi karşılar, yeni çıkan kitapları ve yazarın diğer eserlerini tanıtır. Raf düzenini korur, okuru kasaya yönlendirir. Arka kapakta ne yazdığını okuyabilmek yetmez; 'bunu sevdiyseniz şuna da bakın' diyebilen biri olman beklenir. Kitap okumayı seven, fuar kalabalığından yorulmayan biriysen bu rol tam sana göre.

Okuma saati sunucusu

22 ile 40 yaş arası, sesi etkili adayları arıyoruz. Bazı standlarda imza öncesinde ya da arasında kısa okuma etkinlikleri yapılır. Bir çocuk kitabından bölüm, bir şiir seçkisi ya da yeni bir romanın ilk sayfaları okunabilir. Sunucu metni küçük bir mikrofonla ya da mikrofonsuz okur, yazarı ve kitabı birkaç cümleyle tanıtır, dinleyicilerin sorularını yazara aktarır. Tiyatro, radyo, seslendirme ya da sahne deneyimin varsa başvurunda mutlaka belirt.

Fuar günü nasıl geçiyor?

Görev günü, fuar kapıları açılmadan önce stand başında başlar. Ekip lideri günün akışını anlatır: hangi yazar kaçta masada olacak, sıra nereden başlayacak, kitaplar nerede duruyor, molalar nasıl dönecek. Ardından kısa bir hazırlık yapılır. Sıra düzenleyiciler alanı çizer, stand görevlileri rafları kontrol eder, sunucu okunacak metne bir kez daha göz atar.

Kapılar açılınca tempo ziyaretçiye göre değişir. Hafta içi sabahları okul grupları gelir, öğleden sonra ve hafta sonları kalabalık artar. İmza saatinde herkes yerini bilir. Biri sırayı akıtır, biri kitapları açık tutar, biri yazarla fotoğraf isteyen okurun telefonunu alıp kareyi yakalar. Yazar masadan kalktığında stand eski düzenine döner, tanıtım ve satış devam eder.

Görevler genellikle bir ya da birkaç günlük olur. Çalışma saatleri, mola düzeni ve görev yeri etkinlik netleştiğinde seninle paylaşılır.

Hazırlık ve görünüm

Fuar için özel bir kostüm istenmez. Çoğu zaman yayınevinin verdiği bir tişört, yelek ya da yaka kartı yeterli olur. Bunun dışında temiz, sade bir kıyafet ve ayakta saatler geçirebileceğin rahat ayakkabılar günün en büyük yardımcısıdır.

Etkinlikten önce imzaya gelecek yazarın kitaplarına göz atman, en azından isimlerini ve konularını öğrenmen işini çok kolaylaştırır. Okurlar sık sık 'hangisinden başlamalıyım?' diye sorar ve o an verdiğin kısa, içten bir cevap standın havasını değiştirir. Sunucu adaylarından da metni önceden yüksek sesle okuyup tempo ve vurgu üzerine çalışmaları beklenir.

İyi bir stand ekibi okura beklediğini hissettirmez. Sıra uzun olsa bile herkes kendisiyle ilgilenildiğini bilir.

İmza günü görevlisi başvurusu nasıl yapılır?

Başvuru tamamen online. Formda adını, iletişim bilgilerini, yaşadığın şehri ve doğum tarihini yazıyorsun. Ardından boy, kilo, göz, ten ve saç rengini giriyorsun. Bu bilgiler, ekip kurulurken standa ve etkinliğe uygun kişileri bulmayı kolaylaştırır.

Sonra 2 ile 6 arasında fotoğraf yüklüyorsun. En az bir net yüz fotoğrafı ve bir boy fotoğrafı koy. Doğal ışıkta, filtresiz ve sade arka planlı kareler en iyi sonucu verir. Bu iş için güler yüzlü, rahat bir fotoğraf çok şey anlatır.

18 yaşından küçük adaylar için formu veli doldurur. Formu gönderdiğinde başvurunun alındığını bildiren bir SMS telefonuna gelir. Açıklama kısmına hangi rolle ilgilendiğini ve varsa fuar, mağaza, sunum ya da sahne deneyimini yazmayı unutma. Hazırsan başvuru formunu buradan doldurabilirsin.

Neden şimdi başvurmalısın?

Kitap fuarları, yayınevlerinin aylarca hazırladığı yeni kitapları okurla buluşturduğu yoğun günlerdir ve ekipler çoğu zaman kısa sürede kurulur. Kalabalıkla çalışmayı, insanlarla sohbet etmeyi ve kitapların etrafında olmayı seviyorsan bu görev sana hem keyifli günler hem de fuar ve lansman işlerinde işine yarayacak bir deneyim kazandırır. Reklam Ajansları Başvuru üzerinden gelen başvurular saklanır ve yeni bir imza günü ya da fuar görevi geldiğinde ekip önce kayıtlı adaylara baktığı için erken başvuran öne çıkar.

Sık sorulanlar

Daha önce hiç fuarda çalışmadım, yine de başvurabilir miyim?

Evet, başvurabilirsin. Sıra düzenleyici ve stand görevlisi rollerinde deneyimden çok tavır önemlidir; sakin, nazik ve insanlarla rahat iletişim kuran biri olman yeterli bir başlangıçtır. Günün akışı görev öncesinde ekip lideri tarafından anlatılır.

Birden fazla role aynı anda başvurabilir miyim?

Tek bir form doldurman yeterli. Açıklama kısmına ilgilendiğin rolleri öncelik sırasıyla yazarsan ekip seni uygun olan görevlerde değerlendirir. Yaş aralığına ve etkinliğin ihtiyacına göre farklı bir rol için de aranabilirsin.

Yaşadığım şehir dışındaki fuarlar için de değerlendirilir miyim?

Formda belirttiğin şehir, sana en yakın etkinlikler için öncelikli olarak dikkate alınır. Başka şehirlerdeki fuarlara da gidebileceğini düşünüyorsan bunu açıklama kısmına yazman yeterli. Bu durumda ulaşım ve konaklama konusundaki ayrıntılar etkinlik netleştiğinde konuşulur.

Benzer başvurular

Hemen Başvur